Voit käyttää palvelua, jos sinulla on suomalainen henkilötunnus ja olet täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen (ei edunvalvonnassa). Yritykset voivat myös käyttää palvelua. Lue lisää sivulta Organisaatioille. Palveluun kirjautuminen tapahtuu suomi.fi -tunnistautumisen kautta. Voit kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä sähköisellä henkilökortilla.
Pankkitunnukset ovat sähköinen henkilöllisyystodistuksesi ja niiden käyttö vastaa allekirjoitustasi sekä verkossa että puhelimessa. Pankkitunnukset on tarkoitettu pelkästään henkilökohtaiseen käyttöön.
Alaikäisyys on este Kiinteistövaihdannan palvelussa toimimiseen. Palvelu tarkastaa kirjautumisen yhteydessä tunnistautuvan henkilön oikeustoimikelpoisuuden, kuten esimerkiksi iän. Kirjautuminen estetään alle 18-vuotiailta. Lue lisää sivulta Alaikäiset ja muut edunvalvonnassa olevat.
Palvelua voi käyttää henkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus (tulee löytyä väestötietojärjestelmästä). Käyttäjän tulee olla täysi-ikäinen, oikeustoimikelpoinen (ei edunvalvonnassa) ja palveluun tunnistautuakseen tulee olla suomalaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämä sähköinen henkilökortti käytössä.
Jos palvelu ei anna laatia luovutuskirjaa eikä kiinnityshakemusta, saattaa kiinteistöön kohdistua rekisterimerkintä, joka estää luovutus- tai kiinnitystoimien tekemisen palvelussa. Palvelu ilmoittaa tällaisista merkinnöistä ja tarkan rekisterimerkinnän näet rasitustodistukselta, jonka saat Maanmittauslaitokselta.
Varmista, että sähköpostiosoitteesi on oikein kohdassa Omat tietoni.
Mikäli allekirjoitus on onnistunut ja hakemus on tullut vireille, on siitä lähetetty viesti sähköpostiisi. Mikäli olet kytkenyt sähköpostiviesti-ilmoitukset päälle, saat ilmoituksen onnistuneesta allekirjoituksestasi myös siinä tapauksessa, kun kauppa ei ole vielä syntynyt ja kauppakirja odottaa muiden allekirjoituksia. Mikäli allekirjoituksesi ei onnistunut, ei lainhuuto tule vireille, eikä tästä tule ilmoitusta sähköpostiisi.
Tarkista onko selaimesi ja sen versio tuettujen selaimien listalla. Mikäli selaimesi versio on listalla, mutta saat silti virheilmoituksen, tarkista ettei selaimessasi ole päällä yhteensopivuustila aiemman version kanssa.
Jos tiedät omistavasi kiinteistön tai vuokraoikeuden eikä se näy palvelussa, ota yhteyttä osoitteeseen asiakaspalvelu(at)maanmittauslaitos.fi.
Olet todennäköisesti kirjautunut palveluun henkilöasiakkaana. Valitse kirjautumissivulla painike Kirjaudu yritysasiakkaana ja valitse tunnistustapa. Tunnistautumisen jälkeen palvelu näyttää yrityksen tai yritykset, joissa sinulla on Kaupparekisterin mukaan nimenkirjoitusoikeus.
Asiakirjaluonnokset säilyvät palvelussa 30 päivää sen jälkeen, kun niitä on viimeksi muokattu. Valmiit, allekirjoitetut asiakirjat säilytetään 12 kuukautta. Tänä aikana voit tallentaa ne liitteineen omalle tietokoneellesi. Kirjaamisviranomainen arkistoi kirjaamisratkaisuun vaikuttavat asiakirjat. Lue lisää sivulta Liitteet ja asiakirjan arkistointi.
Kaikki keskeneräiset asiakirjaluonnokset löydät kirjautumisen jälkeen etusivulta kohdasta Näytä kaikki meneillään olevat asiat sekä valikon kautta kohdasta Keskeneräiset asiat.
Ostaja voi tehdä kauppakirjan luonnoksen vain myyjältä saamansa, palvelussa annetun sähköisen valtakirjan nojalla.
Ostaja voi myös ilman sähköistä valtakirjaa luonnostella kauppakirjan valmiiksi, kunhan myyjä on ensin aloittanut kauppakirjan luonnostelun. Tällöin myyjän tulee luonnostella kauppakirjaa siihen asti, että kauppakirjaan on määriteltynä kaupan kohde, myyjä ja luovutettavat osuudet, ostaja sekä osapuolten sähköpostiosoitteet. Kauppakirjan teon vaiheessa 3/6 sivun alaosassa on kohta Jaa kauppakirja. Kun myyjä on jakanut kauppakirjan osapuolille, saa ostaja sähköpostiviestillä ilmoituksen jaetusta luovutuskirjasta. Ostaja pääsee jatkamaan kauppakirjan luonnostelua Kiinteistövaihdannan palveluun kirjauduttuaan.
Asiointimaksun voi maksaa kumpi tahansa osapuoli, ostaja tai myyjä. Asiointimaksu tulee olla maksettuna ennen viimeistä allekirjoitusta.
Palveluun ei voi ladata jo valmiiksi tehtyjä luovutuskirjoja, vaan luovutus tulee valmistella itse palvelussa.
Hallinnanjakosopimusta ei ole mahdollista tehdä Kiinteistövaihdannan palvelussa. Täältä voit tarkistaa, mitä palvelussa on mahdollista ja ei ole mahdollista tehdä.
Ei tarvitse, voit ostaa todistukset ja otteet palvelun kautta ja ne voi tulostaa tai tallentaa.
Sähköisessä luovutuskirjassa ei tarvita kaupanvahvistajaa. Vain kirjallinen luovutuskirja on todistettava oikeaksi kaupanvahvistajan toimesta. Kiinteistövaihdannan palvelu ohjaa käyttäjää tekemään sähköisen kauppakirjan määrämuotoisena ja palvelu tekee taustalla reaaliaikaisia tarkistuksia eri rekistereistä.
Kyllä voi. Esisopimuksella sovitaan myöhemmin tehtävästä kaupasta. Palvelussa tehdystä esisopimuksesta voi myöhemmin laatia sähköisen kauppakirjan, joka on valmiiksi esitäytetty esisopimuksessa määritettyjen tietojen pohjalta. Esisopimuksen tekeminen ei estä omistajaa tekemästä uutta esisopimusta kohteesta tai jopa uutta luovutusta. Esisopimuksesta ja kauppakirjasta maksetaan molemmista asiointimaksu. Lue lisää sivulta Kaupan esisopimus.
Kyllä, jos lapsi on täysi-ikäinen. Alaikäiselle lahjoitettaessa lahjakirja, kuten myös muut luovutuskirjat, tulee tehdä kirjallisesti kaupanvahvistajan kanssa.
Kyllä. Edellytyksenä tälle on, että kuolinpesälle on myönnetty selvennyslainhuuto eli kaikki osakkaat on yksilöity lainhuutoon ja henkilötunnukset on tallennettu lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Jokaisen osakkaan tulee allekirjoittaa luovutuskirja tai tehdä palvelussa valtakirja toiselle toimijalle puolestaan. Kuolinpesän tekemissä luovutuksissa luovutuksen saaja (ostaja tai lahjan saaja) ei voi kuitenkaan olla kyseisen kuolinpesän osakas.
Selvennyslainhuuto tulee olla haettu toukokuussa 2013 tai sen jälkeen. Mikäli selvennyslainhuuto on haettu ennen toukokuuta 2013, voi pyytää merkinnän päivittämistä osoitteesta asiakaspalvelu(at)maanmittauslaitos.fi.
Kuolinpesän osakkaana voi olla myös toinen kuolinpesä. Tätä koskevat samat edellytykset selvennyslainhuudon suhteen.
Yksi lahjakirja riittää. Valitse luovutuksen tyypiksi koko kohteen luovutus. Lahjakirjaan on merkittävä lahjan saajien osuudet murtolukuna (esim. 1/3). Tällöin palvelussa peritään vain yksi maksu. Päätös myönnetystä lainhuudosta lähetetään hakemuksen yhteyshenkilölle.
Jos jokaiselle lahjansaajalle tehdään oma lahjakirjansa, niin jokaisesta peritään myös oma maksunsa. Sama koskee myös kauppakirjaa ja vuokraoikeuden luovutusta.
Yksi lahjakirja riittää. Valitse luovutuksen tyypiksi määräosan luovutus. Lahjakirjaan on merkittävä lahjanantajien luovuttamat osuudet kiinteistöstä sekä lahjan saajien osuudet murtolukuna (esim. 1/6). Luovutettavat osuudet ovat siis yhteensä 3/6, jolloin lahjanantajille jää omistukseensa edelleen puolet kiinteistöstä. Tällöin palvelussa peritään vain yksi maksu. Päätös myönnetystä lainhuudosta lähetetään hakemuksen yhteyshenkilölle.
Lahjakirjan ehtoihin voidaan halutessa tarkentaa kunkin lahjanantajan luovuttama osuus saajakohtaisesti.
Jos jokaiselle lahjansaajalle tehdään oma lahjakirjansa, niin jokaisesta peritään myös oma maksunsa. Sama koskee myös kauppakirjaa ja vuokraoikeuden luovutusta.
Mikäli lainhuuto on ”yhteinen”, eli lainhuudolla omistusosuus näkyy merkittynä esimerkiksi 1/1 kahdelle henkilölle, he voivat myydä yhdessä vain koko kiinteistön ellei kirjausta muuteta. Toinen ei voi myydä esimerkiksi ½ kiinteistöstä tällaisessa tapauksessa, eikä hakea kiinnitystä omaan määräosaansa, koska sitä ei ole lainhuudatettu määräosiin.
Mikäli halutaan luovuttaa tai kiinnittää määräosa kohteesta, tulee tästä laittaa vapaamuotoinen ilmoitus sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu(at)maanmittauslaitos.fi, ja kertoa pyynnön peruste. Kirjaamishenkilöstö selvittää määräosan suuruuden ja korjaa rekisterin tilanteen maksutta, minkä jälkeen luovutus tai kiinnityksen hakeminen onnistuu.
Tapauksessa on kaksi vaihtoehtoa:
a) Toinen myyjistä aloittaa kaupan: B luo kauppakirjan määräosasta ja valitsee myyjäksi itsensä lisäksi C:n. Ostajaksi merkitään A, eikä häntä laiteta myyjäksi lainkaan. Määräosa, jonka B ja C luovuttavat, on heidän omistamansa 1/3 (tämä merkitään molemmille erikseen kauppakirjan osapuoli-kohdassa), jolloin A ostaa yhteensä 2/3 kohteesta. Lopputuloksena on, että A omistaa koko kohteen. B, C ja A allekirjoittavat kauppakirjan kukin vuorollaan.
b) Myyjät antavat valtakirjat kolmannelle taholle (D:lle): B tekee palvelussa sähköisen valtakirjan D:lle myydä määräosa kohteesta; määräosaksi valtakirjaan B merkitsee 2/3 ja saajaksi A:n, joka vastaanottaa 2/3. B allekirjoittaa valtakirjan ja C tekee samanlaisen valtakirjan palvelussa omasta puolestaan.
D kirjautuu palveluun ja ottaa B:n tekemän valtakirjan käyttöönsä. D tekee valtakirjan mukaisen kauppakirjan eli laittaa B:n ja C:n luovuttamaan molemmat 1/3 ja A vastaanottaa 2/3. D jakaa luovutuskirjan osapuolille, maksaa asiointimaksun (asiointimaksun voi maksaa kuka tahansa osapuoli ennen viimeistä allekirjoitusta) ja allekirjoittaa B:n puolesta. Tämän jälkeen D keskeyttää valtakirjan käytön B:n puolesta ja ottaa C:n tekemän valtakirjan käyttöönsä. D tarkistaa tekemänsä kauppakirjan ja allekirjoittaa C:n puolesta, minkä jälkeen kirjautuu ulos palvelusta.
A kirjautuu palveluun ja tarkistaa, että on vastaanottamassa 2/3 kohteesta ja luovuttajina ovat B ja C, molemmat luovuttavat 1/3. A täydentää lainhuutohakemuksen ja allekirjoittaa kauppakirjan. Lainhuuto lähtee vireille ja odottaa kirjaamisviranomaisen käsittelyä.
Kiinteistön nykyinen omistaja ei voi olla määräalan ostajana, koska sama henkilö ei voi toimia sekä myyjän että ostajan roolissa Kiinteistövaihdannan palvelussa.
Kun omistaa toisen henkilön kanssa yhdessä kiinteistön, tulee molempien omistajien allekirjoittaa kiinnityshakemus. Tässä tilanteessa toinen omistajista tekee kiinnityshakemuksen palvelussa (valitsee kiinnityksen kohteeksi koko kohteen), maksaa hakemusmaksun ja allekirjoittaa omasta puolestaan. Tämän jälkeen tulee kirjautua ulos palvelusta, jotta toinen omistaja voi kirjautua sisään. Tehty kiinnityshakemus näkyy etusivulla kohdasta Näytä kaikki meneillään olevat asiat sekä valikon kautta kohdasta Keskeneräiset asiat. Sieltä toinen omistaja pääsee allekirjoittamaan valmiiksi täytetyn hakemuksen. Hakemus tulee vireille, kun molemmat omistajat ovat allekirjoittaneet hakemuksen.
Vaihtoehtoisesti voi valtuuttaa toisen tekemään ja allekirjoittamaan hakemuksen puolestaan, jolloin valtuutettu voi hoitaa hakemuksen luonnostelun ja allekirjoituksen valtakirjalla (valtakirja tehdään palvelussa sähköisesti) sekä omasta, että valtuuttajansa puolesta. Tällöin valtakirjalla toimijan on allekirjoitettava hakemus valtakirjaa käyttäen, sekä omasta puolestaan erikseen.
Ennakkoon valmisteltu kiinnityshakemus on tarkoitettu niihin tilanteisiin, joissa uusien vakuuksien hakeminen on varmistettava ennen kiinteistökaupan syntymistä. Vain esimerkiksi pankit voivat valmistella ennakkokiinnityshakemuksen erillisen luonnostelupalvelun kautta. Kiinteistövaihdannan palvelussa ennakkokiinnityshakemusta ei ole mahdollista laatia.
Kun pankki on lähettänyt hakemuksen Kiinteistövaihdannan palveluun, asiakas saa ilmoituksen sähköpostiin, kirjautuu palveluun ja ottaa vastaan ja allekirjoittaa hänelle lähetetyn kiinnityshakemuksen.
Kun ostat kiinteistön, kaupasta täytyy antaa varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa varainsiirtovero. Vero tulee Kiinteistövaihdannan palvelua käytettäessä maksaa mahdollisimman pian kaupan jälkeen, koska veron tulee olla maksettu lainhuutoa hakiessa. Varainsiirtovero on ilmoitettava ja maksettava oma-aloitteisesti Verohallinnon ohjeita noudattaen. Lue lisää varainsiirtoveroon liittyen Verohallinnon internet-sivuilta.
Hakemus/asiointimaksun saa käytettyä uudelleen, kun poistaa tehdyn luonnoksen ja aloittaa alusta. Palvelu osaa tällöin käyttää maksetun maksun automaattisesti, eikä maksu ole sidottu yhteen kiinteistöön eli kohteenkin voi muuttaa. Palvelu ei kuitenkaan käytä maksettua maksua eri asiaan, kuin mistä maksu on suoritettu. Esimerkiksi kiinnityshakemuksen maksun voi käyttää kiinnityshakemukseen (ei sähköisen panttikirjan siirtoon).
Jonkun osapuolen allekirjoitus todennäköisesti puuttuu.
Kyllä. Hakija voi nimetä asiamiehen edustamaan itseään kirjaamishakemukseen liittyvissä asioissa. Asiamies voi olla henkilö tai yritys. Nimeäminen tehdään hakemuksen kohdassa "Asiamies". Lue lisää sivulta Asiamies.